UTENRIKS:  

Fritt og vilt
STARTSIDE

FORLAGET
SYPHILIA
FEMTE STATSMAKT
GALLERI

ENGLISH


 
  Denne side er sist oppdatert: 04.12.01
   
TEMASIDER (knipper)

Nettikk
Redaksjonell etikk i nettredaksjoner – derfor «nettikk»

Modellmaktverktøy. Verktøy som gjør det mulig for oss som journalister å åpne og sammenstille kildene på nettet

Bokbransjens kannibaler:
Bokklubbeierne

Amerikaniseringen av norsk presse
«Avis etter pølsebodprinsippet» og Aftenposten - en gratisavis

«DubyaWatch»
USAs nye president og journalistikken i de amerikanske mediene

HELSE & MILJØ
Norges beste nettsted på
medisinsk info m.m.

NRKs krampetrekninger
før NRK-lisensens fall

Monsteret Microsoft:
lurer penger fra en hel verden og får utdankede nasjoner og teleselskaper til å gi labb

E-bok
Mange slags rare kjøredoninger fantes det også i bilens barndom

Mac er bedre
...enn Windows. Få syn for saken

BØRS og katedral
Journalisters tynnslitte troverdighet

Web-TV – starten på global stalinisme
Hvordan et programvaremonopol plutselig kan bli et mediemonopol

 

Festung Vesten

Demonstrantene har fått Vesten til å skjelve. Nå har Berlusconi, Italias statsminister (som fremdeles er tiltalt for økonomiske misligheter selv om han er travelt opptatt med å fjerne de lovene han er tiltalt under) bestemt at toppmøtet til FNs matvareorganisasjon FAO i november likevel ikke skal holdes i Roma; det er altfor risikabelt for byens mange verneverdige bygninger. Han har i stedet foreslått "et eller annet sted i Afrika". Der er det ikke så mye verneverdig. Dessuten kan de håndtere demonstranter.
Også i Canada er det stor statlig engstelse foran neste G8-møte i juni 2002. Der mener de imidlertid nå å ha løst problemet ved å plassere møtet i en avsidesliggende liten fjellby som er lett å forsvare, skriver Guardian. 01.11.2001 sph

Ikke så rike likevel?

G8-landene og demonstrantene er enige om én ting, skriver Guardian: Globaliseringen gjør verden rikere totalt sett. Og de får følge av slike autoriteter som FNs utviklingsorgan UNDP. De leverte en rapport ved slutten av G8-møtet i Genova, som konkluderte med at de siste 30 årene har gitt verden "muligheten til å utslette fattigdommen".

Men nå har en gruppe forskere i Washington satt seg ned og studert tallene. De brukte UNDPs egne premisser for velstand, som ikke bare omfatter økonomisk rikdom, men også barnedødelighet, lesekyndighet og likestilling, og studerte perioden fra 1980 til 2000 - der nyliberalismen i praksis har regjert verden. (Før dette - ca. 1960 yil 1980 - var den økonomiske politikken mer streng ot innadvendt også i de aller fleste utviklingsland.)

Bare nedgang
Stikk i strid med FN og selvsagt med G8, fant de at perioden 1980-2000 har vært en eneste lang økonomisk nedgangstid. I de fattigste landene ble tidligere årlig gjennomsnittsvekst på 1,9% snudd til minus 0,5% i de tyve årene. Mellomsjiktet mellom fattige og rike land fikk en vekstnedgang fra 3,6% til litt under 1%. Selv de rikeste landene gikk det litt nedover for.

Utviklingen i forventet levealder var heller ikke noe å skryte av. Bare i de rikeste landene økte levetidsforventningen; i resten av verden var alt bedre før 1980.

Som de beskjedne mennesker forskerne er, vil de ikke uten videre si at all denne nedgangen skyldes den globale kapitalismen, for det kan de ikke bevise. Men bevisbyrden, sier de, må ligge hos dem som hevder at "alt går meget bedre nu".

Ikke bare middelklasse
Disse kan få det travelt med bevisførselen. Etter Genova-møtet sa bl.a. den britiske bistandsministeren Clare Short at demonstrantene ikke var noe annet enn bortskjemt middelklasseungdom, og at afrikanerne ikke befant seg blant protestantene. Hun hadde åpenbart ikke fått med seg at 30 afrikanske land med Sør-Afrika og Nigeria i spissen nettopp hadde undertegnet en protesterklæring mot WTOs maktbruk.
16.09.2001 sph

Demokratibevegelse i USA

USA har fått sin demokratibevegelse, som sprer seg særlig blant ungdom med argumentasjon mot topartistaten og nyliberalismen. Frontfigur er Ralph Nader, tidligere mest kjent som USAs helt private forbrukerombud, og under siste presidentvalg æreskjelt av demokratene for å ha ødelagt valget for dem fordi han stilte som kandidat og fikk 2,7% stemmer som kanskje ellers ville ha sikret Gore seieren mot Bush. Til det bemerker Nader (i Guardian) at Bush jo vant ved et kupp og ikke gjennom valg, og dessuten:

"Hva er forskjellen? Den er helt marginal... Tenk deg to generaler som skal forsvare landet ditt, og ingen av dem greier det. Du velger ikke å beholde den ene av dem fordi han ikke er fullt så katastrofal som den andre." Han minner om at også demokratene går inn for dødsstraff og private fengsler, at de ikke har gjort noe med fattigdommen i landet, eller med den ulykksalige "war against drugs", og at de miljølovene som Bush har vært så ivrig til å oppheve nylig, ikke ble vedtatt før i Clintons aller siste uker og da bare som rene snarer for etterfølgeren. Ralph Nader får kanskje ikke så mange stemmer, men han kan få sagt ting. Heia, Nader! 09.09.2001 sph

En forretningsidé?

Norge har gitt 177 millioner kroner i bistand til Somalia i 2000, forteller bladet Bistandsaktuelt, men forklarer: Det er ikke akkurat det at man sender penger til Somalia.

Vel, sant å si er bare 43 av millionene sendt ut av landet. Resten - 134 millioner - er gått til norske flyktningmottak i Norge, eller med andre ord som betaling til norske kommuner for å ta seg av flyktninger fra Somalia.

Tilsvarende kan det se ut til at Norge har sendt 123 millioner kroner til Irak, men det har Norge naturligvis ikke gjort! 91 av millionene er gått til - du gjettet riktig! - norske flyktningmottak. 04.09.01 sph

Til sidetopp
FORLAGET FRITT OG VILT, Grønsundåsen 55, 1394 Nesbru, Telefon +47 66 85 90 40