FEMTE STATSMAKT UNDER UTVIKLING  

START
FORRIGE kapittelNESTE kapittel

«De …[redaktørene]… er på full fart mot å bli generaler uten soldater.
Og nesten uten at de selv ser det, blir uniformene deres byttet ut med kelnerjakke»


Fritt og vilt
STARTSIDE

FORLAGET
SYPHILIA
FEMTE STATSMAKT
GALLERI

ENGLISH


 
  Oppdatert 23.07.2001
   
TEMASIDER (knipper)

Nettikk
Redaksjonell etikk i nettredaksjoner – derfor «nettikk»

Modellmaktverktøy. Verktøy som gjør det mulig for oss som journalister å åpne og sammenstille kildene på nettet

Bokbransjens kannibaler:
Bokklubbeierne

Amerikaniseringen av norsk presse
«Avis etter pølsebodprinsippet» og Aftenposten - en gratisavis

«DubyaWatch»
USAs nye president og journalistikken i de amerikanske mediene

HELSE & MILJØ
Norges beste nettsted på
medisinsk info m.m.

NRKs krampetrekninger
før NRK-lisensens fall

Monsteret Microsoft:
lurer penger fra en hel verden og får utdankede nasjoner og teleselskaper til å gi labb

E-bok
Mange slags rare kjøredoninger fantes det også i bilens barndom

Mac er bedre
...enn Windows. Få syn for saken

BØRS og katedral
Journalisters tynnslitte troverdighet

Web-TV – starten på global stalinisme
Hvordan et programvaremonopol plutselig kan bli et mediemonopol

 

Kan redaktører tenke?

Kapittel 9– 23. juli 2001:
Redaktører med hodet i sanden

Norsk Redaktørforenings leder Tor Axelsen (han ble gjenvalgt på NRs årmøte i 2001), fortalte i et foredrag for NJ-frilanserne i 2000 at foreningen hans ikke har noen frilanspolitikk. Faksimilen over er fra Frilansjournalisten.

Axelsen fortsatte dog med å fortelle at «det er markedet som bestemmer prisen». Han kunne også berette at det er frilansbudsjettene som er redaktørenes første saldringspost i trange tider.

En redaksjon uten tilgang på frilansstoff er det få redaktører som kjenner seg igjen i. Det hadde Axelsen også funnet ut ved å spørre noen av sine kolleger i foreningen da han gjorde research før møtet.

Jeg vil anbefale Redaktørforeningen snarest å skaffe seg en bedre frilanspolitikk. Går det som i en del andre europeiske land, der noen få store mediehus har hånd om hele pressen, kan Axelsen og hans kolleger bli temmelig ensomme i redaksjonene, og ha bare knapper og glansbilder å tilby frilanserne.

De (den fjerde statsmakt) er på full fart mot å bli generaler uten soldater. Og nesten uten at de selv ser det, blir uniformene deres byttet ut med kelnerjakke. Dette merkes tydeligst utover i landet, i distrikts- og lokalpressen – når én avis får dominerende posisjon.

Kjøp for eksempel en regions- eller lokalavis i Frankrike. De må være A-pressens, Schibsteds og Orklas drøm. Det er tildels pene aviser med mye annonser.

På førstesiden finner vi litt syndikalisert nyhetsstoff med ett stort fargebilde – døgnets nasjonale «nyhetslogo», som regel en større ulykke, naturkatastrofe, kriminalsak eller sportsbegivenhet. Resten av innholdet i denne distrikts- eller lokalavisen er det leserne selv som lager,

Det blir svært mange hyggelige referater fra basarer og velforeningsmøter, samt den vanlige strøm av pressemeldinger og butikkåpninger.

Det franske journalistforbundet har, som nevnt i forrige kapittel, heller ingen frilanspolitikk. Redaktørene har heller ingen profesjonelle frilansere som kan lage vanlige avisreportasjer. Å skrive noe originalt og undersøkende selv har de avisredigerende redaktører og journalister tydeligvis hverken lyst eller tid til.

Bare så det er sagt: Det er langt igjen til franske tilstander i Norge. Den virkelighet vi kan utforske på Norsk Redaktørforenings nettsted og nettstedet til Dagspressen (avisutgivernes fagblad) begynner imidlertid å bli svært spesiell sammenlignet med andre vesteuropeiske land. Og selv på disse nettstedene får man en viss fornemmelse av nasjonaldag framfor hverdag.

For de hovedstadsbaserte og gjerne mer regjerings- og (i Norge ikke minst!) kongehusnære redaktører (den kategori Axelsen selv tilhører), er situasjonen for den fjerde statsmakt mindre preget av nasjonale støtteordninger. Her truer markedets lov på en helt annen måte.

© Per Helge Berrefjord, juli 2001

NESTE KAPITTEL – FORRIGE kapittelSTART

Til sidetopp
FORLAGET FRITT OG VILT, Grønsundåsen 55, 1394 Nesbru, Telefon +47 66 85 90 40