Fritt og vilt
STARTSIDE

FORLAGET
SYPHILIA
FEMTE STATSMAKT
GALLERI

ENGLISH


 
  Oppdatert 15.03.2002
   
TEMASIDER (knipper)

Nettikk
Redaksjonell etikk i nettredaksjoner – derfor «nettikk»

Modellmaktverktøy. Verktøy som gjør det mulig for oss som journalister å åpne og sammenstille kildene på nettet

Bokbransjens kannibaler:
Bokklubbeierne

Amerikaniseringen av norsk presse
«Avis etter pølsebodprinsippet» og Aftenposten - en gratisavis

«DubyaWatch»
USAs nye president og journalistikken i de amerikanske mediene

HELSE & MILJØ
Norges beste nettsted på
medisinsk info m.m.

NRKs krampetrekninger
før NRK-lisensens fall

Monsteret Microsoft:
lurer penger fra en hel verden og får utdankede nasjoner og teleselskaper til å gi labb

E-bok
Mange slags rare kjøredoninger fantes det også i bilens barndom

Mac er bedre
...enn Windows. Få syn for saken

BØRS og katedral
Journalisters tynnslitte troverdighet

Web-TV – starten på global stalinisme
Hvordan et programvaremonopol plutselig kan bli et mediemonopol

 
15. mars 2002:
Til deg som måtte streife innom...
Denne siden er ikke oppdatert på over et år, hele tiden i velinformert visshet om at:
  1. Valget i staten Florida var like mye manipulert som Mugabes nylige i Zimbabwe.
    Dette har tidvis sivet ut også i USA-pressen, men kun i form av notiser. De store mediene brukte store summer på å granske alle stemmesedlene og fant
    A) Den trygge nyhet: At fortsatt nytelling slik den var påbegynt ikke ville ha omstøtt Dubyas seier, og
    B) Den bortgjemte nyhet: At svært mange av de forkastede stemmer, som burde ha vært godkjent fordi det ikke var tvil om hvem/hva det ble stemt på, var stemmer på demokratene.
    Akkurat slik Mugabes hær ordnet med stemmeurnenes innhold nylig, fikset dubyabroder Jebs mannskaper i Florida på utfallet der. Hadde DE FORKASTEDE STEMMER ikke blitt trikset med, ville demokratenes presidentkandidat – hva var det nå han het? – ha vunnet.
  2. Twin Tower-attentatet og den globale krigen som dubya dermed kunne starte. Sistnevnte krig vil ikke ta slutt så lenge den er innenrikspolitisk tjenelig for dubya. Altså blir den like langvarig som hans tid som president i USA.

16. februar 2001:
Konstitusjonelt kupp

...kaller Yale-professoren Bruce Ackerman Bush-klanens måte å skaffe seg presidentembedet i USA på. I et langt essay i London Review of Books siste utgave (nr. 3, 8. februar 2001) analyserer han de viktigste tildragelser som fant sted. Man sitter igjen med en fornemmelse av at den skandaløse kjennelsen i Høyseterett var en panikkartet opptreden for å redde nasjonen fra en enda større skandale, nemlig et regelrett statskupp i Florida – som i timene før kjennelsen kom faktisk var en realitet.

Bruce Ackerman er Sterling Professor of Law and Political Science ved Yale og forfater av boken «We the People». Han er medlem av the American Law Institute og the American Academy of Arts and Sciences. Hans artikkel i LRB har tittelen «Anatomy of a Constitutional Coup». Hans avsluttende linjer, med alle juridiske betenkninger tilbakelagt, er følgende:

«Suppose I had been reporting on the recent election of Vicente Fox as
President of Mexico. I would have described how a mob of Fox's partisans
stopped the vote count in Mexico City, how Fox's campaign chairman used
her authority as chief elections officer to prevent the count from continuing,
how Fox's brother exercised his position as governor to take the Presidential
election out of the hands of the voters, how the Supreme Court intervened to
crush, without any legal ground, the last hope for a complete count. Would
we be celebrating the election of President Fox as the dawn of a new
democratic day in Mexico?»

Når det gjelder den juridiske siden av saken er Ackerman ikke nådig mot flertallet i Høyesterett:

«The actual opinion of the Court in Bush v. Gore is a shabby affair. The
majority's conclusion does not follow from its premises. Most important, the
majority does not challenge the Florida Court's demand for a manual recount.
It simply questions the standard under which the recount was proceeding.»


15. februar 2001:
Søkelys på medienes rolle

  • 15.02.2001 - I en heller uvanlig høring i Kongressen har TV-selskapenes ledere fortalt om hvilke tabber de gjorde i sine valgreportasjer, og hva de mener er nødvendige reformer for å hindre tilsvarende utglidninger ved neste valg, skriver Nando Times / AP
  • 15.02.2001 - I de siste dagene før selve presidentvalget fjernet utgiveren av Pittsburgh Tribune-Review, Richard Mellon Scaife, alle bilder og større overskrifter som involverte demokratenes kandidat Al Gore. Selve valgutgaven søndag hadde George W. Bush i hver eneste valgrelaterte sak og foto på førstesiden. En sak om Gore, planlagt som førstesidestoff, ble tatt av og flyttet bak i avisen. Dette er et av mange eksempler på utgivermanipulert journalistikk i USA-mediene i fjor, som i dag er publisert i årsraporten «Fear & Favor 2000: How Power Shapes the News» fra FAIR.

29. januar 2001:
Medienes omtelling i Florida viser at Gore var vinneren


To uavhengige nytellinger av de omstridte stemmesedlene i Florida har konstatert at Al Gore, ikke George Bush, skulle ha sittet i Det Hvite Hus i Washington nå.

Den første, utført på oppdrag fra the Washington Post, viser at Gore hadde en nesten tre til en overvekt blant de 56,000 Florida-velgerne som fikk sine stemmer forkastet fordi de hadde mer enn ett hull fra stemmemaskinen. Den andre undersøkelsen, utført på oppdrag av the Palm Beach Post, viser at Gore hadde et forsprang på 682 stemmer blant de forkastede ''dimpled'' stemmesedlene i valgkretsen Palm Beach. Saken er altså klar: Hadde opptellingen i Florida ikke blitt stanset, ville Gore ha vunnet presidentvalget i USA.

Dermed er den avgåtte president Clintons uttalelser i private samtaler like etter valgdagens drama nå en realitet: Han sa at stemmene kom til å bli sjekket uansett - og at dette kom til å ende med en nasjoanl ydmykelse for USA, gitt at Bush ble innsatt som president.

Undersøkelsene av stemmesedlene i Florida fortsetter, og vil garantert vekke større og større oppmerksomhet blant frustrerte amerikanere. De vil likevel ikke kunne endre det faktum at Bush er den valgte president. I lys av Høyesteretts knepne 5 mot 4 stemmers nektelse av en fullstendig telling, blir dette - som ventet - en skamplett både for nasjonen og den utøvende president.
Kilde: The Guardian


KNIPPESTART 22.01.2001

President George W Bushs innsettingstale er god, reinspikka nasjonalistisk retorikk. Den umiddelbare respons i amerikansk presse underskriver dette. Utenfra sett, sett fra en annen nasjon enn USA, er det derfor god grunn til å holde et øye med det som skjer med og rundt denne nasjonens nye leder. Talen bør finleses som det varsel den er om hva den øvrige verden har i vente – fra globaliseringens hjemland.

REPUBLIKANERNE:
Enn så lenge feirer republikanerne sine helter fra selve valget: «Katherine Harris belle of Republican ball», fortalte CNNs nettsted i går (21. januar 2001), om denne instrumentelle valgdamen til Bush: «Florida Secretary of State Katherine Harris (hun på bildet øverst til høyre) was canonized as the Joan of Arc of the Republican Party on Saturday night, in a triumphant onstage appearance at her home state's inaugural ball.»

FLORIDASTEMMENE:
Republikanernes feieringen i Florida skjedde mens tellingen av de stemmesedlene Katherine Harris (og det republikanske flertallet i USAs Høyesterett) ikke ville telle allerede er på vei til grundig telling. 10. januar 2001 ble det meldt at åtte av USAs største nyhetsmedier er gått sammen om å avdekke hva som ville ha skjedd dersom USAs høyesterett ikke hadde nedlagt forbud mot en oppteling av samtlige stemmer som ble avgitt i Florida.

OPPOSISJONEN MOT BUSH I USA
er foreløpig lite synlige i de tradisjonelle mediene. Men på nettet er den i hardt arbeid:

DUBYAS EGET IMMITSJ
...fikk en virkelig opptur i og med den fine insettingstalen. Men hadde han nå skrevet den selv? Utifra mange kompetente DubyaWatcheres tidligere karakteristikker av ham, kan det være grunn til å tvile.
Her kommer en observasjon hentet i New Scientists utgave 20. januar 2001. Bladet er, som rimelig kan være, mest opptatt av mannens bruk av forskningsbudsjettene, og da særlig de enorme summene som nå skal gå til å lage den virkelige utgaven av «Star wars», de såkalte «anti-missile missiles», eller anti-rakett raketter.
For å gi Dubya en beskrivelse som man kan anta at han vil begripe, av vanskelighetsgraden ved et slikt utviklingsprosjekt, har bladet følgende hjelp å by på:

«Space is very large, George. In fact, it's huge. Surely you saw pool tables in your misspent youth? Replace the balls with the tiniest, edge-of-visibility specks of whatever white dust you fancy. Scatter a few dozen of them somewhere near the baize. To win, you have to pot all of them. You have five minutes. And you have to use computers.»


Et tilbakeblikk påvalget i Florida og måten det ble håndtert på, bokstavelig talt. Store medier brukte store penger på å granske hver avgitte stemmesededel. Rapport er forlengst avgitt. «Burying the Lead: Democracy Denied», skrevet av Jim Naureckas og publisert på FAIRs nettsted 15. november 2001. Det underlige er at også Jim Naureckas begraver den mest oppsiktsvekkende konklusjon på denne gravejournalistikken. Først midt i brødteksten finner du den.

Til sidetopp
FORLAGET FRITT OG VILT, Grønsundåsen 55, 1394 Nesbru, Telefon +47 66 85 90 40