TERROR på Drammensveien

 

Et nytt Oslo:
På andre eksponeringen – kun noen sekunder etter den første, med maks tele og minst et par hundre meters hold – kommer en politimann med maskingevær mot oss.


Fritt og vilt
STARTSIDE

FORLAGET
SYPHILIA
FEMTE STATSMAKT
GALLERI

ENGLISH


 
  21.02.02
   
TEMASIDER (knipper)

Nettikk
Redaksjonell etikk i nettredaksjoner – derfor «nettikk»

Modellmaktverktøy. Verktøy som gjør det mulig for oss som journalister å åpne og sammenstille kildene på nettet

Bokbransjens kannibaler:
Bokklubbeierne

Amerikaniseringen av norsk presse
«Avis etter pølsebodprinsippet» og Aftenposten - en gratisavis

«DubyaWatch»
USAs nye president og journalistikken i de amerikanske mediene

HELSE & MILJØ
Norges beste nettsted på
medisinsk info m.m.

NRKs krampetrekninger
før NRK-lisensens fall

Monsteret Microsoft:
lurer penger fra en hel verden og får utdankede nasjoner og teleselskaper til å gi labb

E-bok
Mange slags rare kjøredoninger fantes det også i bilens barndom

Mac er bedre
...enn Windows. Få syn for saken

BØRS og katedral
Journalisters tynnslitte troverdighet

Web-TV – starten på global stalinisme
Hvordan et programvaremonopol plutselig kan bli et mediemonopol

 

Fritt og vilt MAGASINs medarbeidere var en tur langs Drammensveien sist søndag (17. februar 2002) – for å se nærmere på barrikadene som er anlagt rundt USAs ambassade. Det ble nesten et sjokk. Fra langt nede i Drammensveien tok vi det første fotoet, med maks tele, diskret med digitalkameraet nede ved beltet. Etter fem sekunder begynte en politiman med maskingevær å gå mot oss (fotoet over). De må ha noen ekstremt sensitive overvåkningsmekanismer og videokameraer (vis a vis Slottet!!). Han gikk over på andre siden av gaten og kom helt ned til oss, et par hundre meter fra selve ambassadebygget. En spaserende dame som kom forbi oss på fortauet ble virkelig skremt – og sa det! – da hun så maskingeværet. Vi ble rapportert inn via walkie talkie med fødselsnummer og det hele. Mye snakk med "sentralen". "Noen" ville noe med oss. Men den hyggelige politimann skjønte at vi skjønte at det finnes noe som heter "hjemmel". Det hadde han ikke. Det vi også fikk vite - av en eiendomsmegler som holdt på med visning i gården på motsatt side i Løkkeveien - var at de nå skal ha opp et tre meter høyt "Ullersmogjerde" rundt kvartalet. Dette ble senere bekreftet med et søk på Google.

Halve Drammensveien ligger nå innenfor betongmuren. Løkkeveien nedover til høyre er fratatt ett kjørefelt inn mot bygningen. Løkkeveien har to felt i begge retninger med grøntareal i midten. Ambassaden har søkt om å få begge feltene på "sin" side av rabatten og om å få å anlegge et tre meter høyt gjerde på denne.

Hansteens gate i terrorens vold, helt stengt for trafikk. Utsikten mot Slottet er ikke lenger noe å vise turistene. Det er IKKE krigshelten Viggo Hansteen (henrettet av tyskerne etter dom i standrett samme dag som henrettelsen) som har gitt gaten navn. Derimot Christopher Hansteen (1784-1873), som ble verdensberømt for sine undersøkelser av jordmagnetismen.

Et praktbygg. Strengt og stilrent funksjonalistisk utvendig, vakkert japanskinspirert atrium med sildrende vann og marmor innvendig. Blant Oslo fineste arkitektur, kanskje det beste for sin tid, oppført midt på 1950-tallet tegnet av Eero Saarinen (finsk-amerikansk arkitekt som også har tegnet USAs ambassade i London). Nå skal den legges bak et tre meter høyt «Ullersmogjerde», som skal gå hele veien rundt og ti meter fra selve bygningen:

«... USA tar ingen sjangser lenger. Hemmelige planer avslører at de vil bygge et tre
meter høyt gjerde og en sikkerhetssone på ti menter rundt ambassaden i Oslo. ...
www.tv2.no/nyheter/ - 74k - 16 Feb 2002 … »

Til sidetopp
FORLAGET FRITT OG VILT, Grønsundåsen 55, 1394 Nesbru, Telefon +47 66 85 90 40