BOKBRANSJEN  

Fritt og vilt
STARTSIDE

FORLAGET
SYPHILIA
FEMTE STATSMAKT
GALLERI

ENGLISH


 
  30.06.01 - 13.46
   
TEMASIDER (knipper)

Nettikk
Redaksjonell etikk i nettredaksjoner – derfor «nettikk»

Modellmaktverktøy. Verktøy som gjør det mulig for oss som journalister å åpne og sammenstille kildene på nettet

Bokbransjens kannibaler:
Bokklubbeierne

Amerikaniseringen av norsk presse
«Avis etter pølsebodprinsippet» og Aftenposten - en gratisavis

«DubyaWatch»
USAs nye president og journalistikken i de amerikanske mediene

HELSE & MILJØ
Norges beste nettsted på
medisinsk info m.m.

NRKs krampetrekninger
før NRK-lisensens fall

Monsteret Microsoft:
lurer penger fra en hel verden og får utdankede nasjoner og teleselskaper til å gi labb

E-bok
Mange slags rare kjøredoninger fantes det også i bilens barndom

Mac er bedre
...enn Windows. Få syn for saken

BØRS og katedral
Journalisters tynnslitte troverdighet

Web-TV – starten på global stalinisme
Hvordan et programvaremonopol plutselig kan bli et mediemonopol

 

Den norske Boknatta (DnB)

På Boknatta i Fjærland 23.06.01 holdt Syphilia foredrag - som i løpet av 30 minutter taletid ga en redegjørelse for hvordan det står til i den norske bokbransjene. Den munner ut i friske spådommer og et forslag til folkeaksjon mot bokmonopolet. Her på Fritt og vilts nettsted kan du vandre inn og ut av Den norske Boknatta som du vil.


Del 7 (siste)– Tilbake - Start

Fremtidens litteraturlandskap: Nyføydalismen

Om fremtiden i norsk bokbransje er det forholdsvis lett å spå.

Det som med størst sannsynlighet kommer til å skje, er følgende:

Først får Gyldendal overtaket over Aschehoug. Foreløpig opptrer de to nokså jevnbyrdig. Men Geir Mork er en grådig mann, og bak ham står enda grådigere finansmenn.

Overtaket får de på følgende måte: Gyldendal snakker ned verdien i Bokklubben, og får Aschehoug til å gi opp og trekke seg ut. I dag kan dette virke nokså usannsynlig, men den dagen det må sprøytes for eksempel et par milliarder kroner inn i Bokklubbsystemet, da er det gjort. Og den dagen kommer.

Jeg vet ikke hvor langt frem i tiden dette ligger. Men fem år etter det igjen, er det ikke lenger verken noe Gyldendal eller noe Aschehoug i Norge. Da er det bare Bertelsmann.

Bertelsmann er allerede i dag verdens største forlagsvirksomhet og greier seg godt uten Norge. Men det som kommer til å skje er at Gyldendal prøvde å ekspandere ut i den store verden - norske verdier og alt det der - men fikk det ikke til, gikk på trynet, og inn måtte Bertelsmann. Premien var Bokklubbmonopolet, lokkemidlene var statssubsidiene. Uten bokklubbmonopolet og statssubsidiene ville ikke Norge være så spennende for Bertelsmann, bare en hvilken som helst språklig minoritet.

Forskjellen på norske og utenlandske skurker, eller storkapitalister, er ikke det at de norske er snillere, men at de andre er mye smartere. Det er derfor de norske taper. Norske skurker som virkelig er smarte - som Røkke - kan godt vinne. Hvis Røkke bestemmer seg for å gå inn i bokbransjen igjen - det gikk ikke så godt sist, men mannen kan godt være fylt av trang til å hevne seg - da kommer han til å utgjøre en mellomgenerasjon mellom Geir Mork og Bertelsmann. Uansett vil da hele bokbransjen ikke være noe annet enn en ren pengeplassering, med staten som største giver.

Leserens makt mot bokklubbens: Et forslag

Det er ikke lett å stille noen bygdeliste opp mot en så dyster fremtid. Men én form for makt ligger fortsatt ute hos oss. Det er leserens makt. Mye av det som kommer ut på Bokklubben, er overhodet ikke verdt å lese, og jeg skjønner oppriktig talt ikke hvorfor så mange av dere kjøper det. For dermed er dere med på å opprettholde monopolet.

Men vi kan ikke bare syte. Vi må komme med løsninger. Og faktisk har jeg et forslag i ermet:

Vi er så heldige å ha en forbrukerlovgivning her i landet. Den har nettopp fått en ny paragraf. Før kunne Bokklubben ustraffet sende bøkene sine til folk ubedt, og folk kunne ikke sende dem tilbake uten skyhøye straffegebyrer, for Bokklubben vil ikke betale for at folk ikke vil ha det de ikke har bedt om. Men nå er det kommet en ny lov, under høylydte protester fra Bokklubben. Den går ut på at ethvert bokklubbmedlem når som helst kan sende boka tilbake, selv om man glemte å avbestille den, og det koster bare portoen.

Og det beste av alt: Det gjør ikke noe om man har kikket litt i boka først. For hvordan skulle man ellers vite at man ikke vil ha den?

Dette er ingen oppfordring til ulovlighet, for det er helt lovlig. Som en konsekvens blir Bokklubben over natta langt mindre mektig. Og andre krefter i kulturlivet kan slippe til. Kanskje til og med de vanskelige bøkene.

Lykke til med retur-aksjonen!

Del 7 (siste)– Tilbake - Start

Til sidetopp
FORLAGET FRITT OG VILT, Grønsundåsen 55, 1394 Nesbru, Telefon +47 66 85 90 40