BOKBRANSJEN  

Fritt og vilt
STARTSIDE

FORLAGET
SYPHILIA
FEMTE STATSMAKT
GALLERI

ENGLISH


 
  30.06.01 - 13.46
   
TEMASIDER (knipper)

Nettikk
Redaksjonell etikk i nettredaksjoner – derfor «nettikk»

Modellmaktverktøy. Verktøy som gjør det mulig for oss som journalister å åpne og sammenstille kildene på nettet

Bokbransjens kannibaler:
Bokklubbeierne

Amerikaniseringen av norsk presse
«Avis etter pølsebodprinsippet» og Aftenposten - en gratisavis

«DubyaWatch»
USAs nye president og journalistikken i de amerikanske mediene

HELSE & MILJØ
Norges beste nettsted på
medisinsk info m.m.

NRKs krampetrekninger
før NRK-lisensens fall

Monsteret Microsoft:
lurer penger fra en hel verden og får utdankede nasjoner og teleselskaper til å gi labb

E-bok
Mange slags rare kjøredoninger fantes det også i bilens barndom

Mac er bedre
...enn Windows. Få syn for saken

BØRS og katedral
Journalisters tynnslitte troverdighet

Web-TV – starten på global stalinisme
Hvordan et programvaremonopol plutselig kan bli et mediemonopol

 

Den norske Boknatta (DnB)

På Boknatta i Fjærland 23.06.01 holdt Syphilia foredrag - som i løpet av 30 minutter taletid ga en redegjørelse for hvordan det står til i den norske bokbransjen. Den munner ut i friske spådommer og et forslag til folkeaksjon mot bokmonopolet. Her på Fritt og vilts nettsted kan du vandre inn og ut av Den norske Boknatta som du vil.


Del 4– TilbakeNesteStart

Tredje oppskrift på å redde forlagene

Dette er bokbransjens to løsninger for bokbransjen: Mer spekulativ litteratur og mer penger fra staten. Vi er nå kommet så langt at det ikke lenger er noen som etterspør den opprivende, nedbrytende, smertefulle og viktige litteraturen. Glem det. Forlagene sliter nok som det er om de ikke skulle bli minnet om sitt såkalte kjerneområde. Nei, de har fått et nytt kjerneområde, og en ny løsning på problemene, som de kaster seg glupsk over med en hale av nyutdannede økonomer etter seg:

De kaller det vertikal integrering.

Dette betyr ganske enkelt at forlagene kjøper opp bokhandlene. Det er derfor Gyldendal går 600 millioner i underskudd, for de har kjøpt opp så mange bokhandlere. Og derfor er det ikke noe sørgelig eller farlig underskudd vi ser hos Gyldendal, bare en slags pengeplassering.

Fra vertikal kontroll er nemlig ikke veien lang til total kontroll. Her kjempes det imidlertid med flere midler, og det skal vi komme tilbake til, for skurkene er ennå ikke avslørt: De sitter enda lenger inne i systemet.

Bokhandlerne, stakkar: Samme vei med dem som med urmakerne?

De minste bokhandlerne kommer til å dø, omtrent som urmakerforretningene - hvem husker vel urmakerne? På 70-tallet ble urmakerne lurt trill rundt av sin egen bransjeorganisasjon. Det var bare å danne kjeder, sa de snille menneskene i Ukermakerforbundet, så skulle alle problemer straks være løst. I dag finnes det bare en håndfull urmakere i hele landet, og ingen har hørt om noen kjede. Det som naturligvis skjedde, var at det kom et dødsstøt på bransjen rett forfra - fra den elektroniske utviklingen - mens urmakerne bare drev og så seg til siden og bakover.

Bokhandlerne kan godt gå samme vei. Det er grunn til å være veldig redd for at det om kort tid ikke er noen kjedeløse bokhandlere igjen. De vil alle sammen være eid av et storforlag, som igjen vil være kontrollert av et finanshus, og begrunnelsen for denne eierkonsentrasjonen er like ensformig som idiotisk: Det er fremmedfrykten! En hvilken som helst norsk profittgal, ensrettet, monopolistisk utsuger skal være å foretrekke fremfor de slemme utlendingene. Ofrene for alt dette blir oss - det bok-elskende publikum.

Del 4– TilbakeNesteStart

Til sidetopp
FORLAGET FRITT OG VILT, Grønsundåsen 55, 1394 Nesbru, Telefon +47 66 85 90 40