BOKBRANSJEN  

Fritt og vilt
STARTSIDE

FORLAGET
SYPHILIA
FEMTE STATSMAKT
GALLERI

ENGLISH


 
  30.06.01 - 13.46
   
TEMASIDER (knipper)

Nettikk
Redaksjonell etikk i nettredaksjoner – derfor «nettikk»

Modellmaktverktøy. Verktøy som gjør det mulig for oss som journalister å åpne og sammenstille kildene på nettet

Bokbransjens kannibaler:
Bokklubbeierne

Amerikaniseringen av norsk presse
«Avis etter pølsebodprinsippet» og Aftenposten - en gratisavis

«DubyaWatch»
USAs nye president og journalistikken i de amerikanske mediene

HELSE & MILJØ
Norges beste nettsted på
medisinsk info m.m.

NRKs krampetrekninger
før NRK-lisensens fall

Monsteret Microsoft:
lurer penger fra en hel verden og får utdankede nasjoner og teleselskaper til å gi labb

E-bok
Mange slags rare kjøredoninger fantes det også i bilens barndom

Mac er bedre
...enn Windows. Få syn for saken

BØRS og katedral
Journalisters tynnslitte troverdighet

Web-TV – starten på global stalinisme
Hvordan et programvaremonopol plutselig kan bli et mediemonopol

 

Den norske Boknatta (DnB)

På Boknatta i Fjærland 23.06.01 holdt Syphilia foredrag - som i løpet av 30 minutter taletid ga en redegjørelse for hvordan det står til i den norske bokbransjen. Den munner ut i friske spådommer og et forslag til folkeaksjon mot bokmonopolet. Her på Fritt og vilts nettsted kan du vandre inn og ut av Den norske Boknatta som du vil.


Del 3– TilbakeNesteStart

Med buken i været

Om man legger sammen tallene for hva det koster å utgi en bok med den markedsføringsinnsats som "dagens virkelighet" krever, der kommer vi til at selv for den mest fanatisk markedsorienterte og børsspekulerende forlegger - jeg skal ikke nevne navn - så går tallene overhodet ikke i hop. Selv om jeg ikke skal nevne navn så ligger altså Gyldendal på 600 millioner kroner i underskudd. Kunnskapsforlaget ligger, etter det de selv sier, med buken i været, og dette er vel å merke leksikonforlaget over alle leksikonforlag i et av verdens mest leksikonkjøpende land.

Når forlagene taper penger, er det på tide å gå i seg selv. Der blir de ikke lenge. De kommer ut igjen med 2 forslag til bedring av resultatene:

Første oppskrift på å redde forlagene

1) De må utgi mer spekulative titler.

Problemet er at det har de allerede gjort. Vi har alt fått brettet ut privatlivet, og gudhjelpe meg også tankene til alt som er av faste gjester i TV-studio. Når forlagsredaktørene er så opptatt med talentjakten sin på kafeene, ser vi dem ikke sitte der sammen med bleke og nervøse poeter fra bygdene - neida, der er det popstjerner, hovedrolleinnehavere i såpeoperaer og deltakere i Big Brother som blir tilbudt fete forskudd. Hvorfor? Kulturelle forpliktelser, svarer forlagsredaktørene unisont. Men vi vet bedre, for vi følger pengesporet.

Nå er dette markedet like ved å mettes. Folk vet allerede alt om alle i Orderud-saken, og det er stor fare for at selv Kristin Kirkemos kommende bok vil dundre i bakken og skape ytterligere tap for det store kulturforlaget som bærer det modige løft å utgi hennes tanker på trykk. Da har forlagene bare én mulighet igjen til å skaffe penger i sine slunkne kasser:

Andre oppskrift på å redde forlagene

2) De må få friske midler fra Staten.

Problemet er at dette har de også allerede gjort. De har fått så mye støtte fra staten at de ikke lenger er i stand til å puste ved egen hjelp. De får i dag flere milliarder kroner i statlige overføringer hvert år i form av støtteordninger til alle gode formål, pluss momsfritak. De aner ikke lenger hvordan de legger sammen to og to, for de har alltid bare ropt på staten i det øyeblikk de ser et tall.

Eksempel: Kunnskapsforlaget

Kunnskapsforlaget forlangte nylig 25 millioner kroner av staten hvert år i ubestemt tid for å lage et nettbasert leksikon som staten allerede har finansiert det meste av. Og selv til bokbransjen å være ble dette kravet litt i meste laget, særlig da de tross alt nokså velfødde eierne Mork og Nygaard begynte å true med at landets to største forlag ville gå konkurs hvis ikke staten dekket alle tapene deres. Nå har jo staten alltid vist stor forståelse for forlagenes argumenter, men akkurat i dette tilfellet rente forlaget hodet i veggen med overdrivelsene sine. Staten kunne rett og slett ikke tømme lommene bare fordi to forleggere med hver sin milliongasje skrek og bar seg sånn.

Men nå er løsningen nær! Kulturdepartementet jobber for tiden på spreng med en anbudsinnbydelse der anbudet skal gå til de som kan love å legge frem det beste nasjonalleksikonet på nett. Gjett hvem som får anbudet til slutt! Anbudsinnbydelsen vil selvfølgelig være minst like skreddersydd for Kunnskapsforlaget som planene om utbygging av Fornebu i sin tid var skreddersydd for Fred. Olsen. Det har en av de som jobber med saken, faktisk allerede innrømt.

Del 3– TilbakeNesteStart

Til sidetopp
FORLAGET FRITT OG VILT, Grønsundåsen 55, 1394 Nesbru, Telefon +47 66 85 90 40