År 2005 blir milepælen å se tilbake på, da Apple tok kvelertak på Microsoft, med
iLife og Mac mini + OSX = Endelig er det klart for generasjonsskiftet

 

Det er gått tre år og ti dager siden jeg sist rapporterte fra Macverdenen. Det var før omveien rundt iPod og iLife-programvaren. Nå har det skjedd noe verdt å skrive om igjen: Med iPod-suksessen og årets lanseringsnyheter har Steve Jobs tilrettelagt et generasjonsskifte i dataverdenen. Et skifte jeg har ventet på lenge, faktisk siden 1984. Med det snart totale og meget kostbare kaos i denne etter hvert Microsoft-dominerte arena – gjennom et operativsystem nå "entirely made up of patches" – vil iPod-generasjonen ikke levne tvil: OSX er løsningen. Med utrolig sterk brukerprogramvare til givendes sammen med en høyverdig systemboks til kr. 5000 er det bare en ting å gjøre; trekke ut pluggene til Windows.


Fritt og vilt
STARTSIDE

FORLAGET
SYPHILIA
FEMTE STATSMAKT
GALLERI

ENGLISH


 
 
  27.01.05
   
TEMASIDER (knipper)

Nettikk
Redaksjonell etikk i nettredaksjoner – derfor «nettikk»

Modellmaktverktøy. Verktøy som gjør det mulig for oss som journalister å åpne og sammenstille kildene på nettet

Bokbransjens kannibaler:
Bokklubbeierne

Amerikaniseringen av norsk presse
«Avis etter pølsebodprinsippet» og Aftenposten - en gratisavis

«DubyaWatch»
USAs nye president og journalistikken i de amerikanske mediene

HELSE & MILJØ
Norges beste nettsted på
medisinsk info m.m.

NRKs krampetrekninger
før NRK-lisensens fall

Monsteret Microsoft:
lurer penger fra en hel verden og får utdankede nasjoner og teleselskaper til å gi labb

E-bok
Mange slags rare kjøredoninger fantes det også i bilens barndom

Mac er bedre
...enn Windows. Få syn for saken

BØRS og katedral
Journalisters tynnslitte troverdighet

Web-TV – starten på global stalinisme
Hvordan et programvaremonopol plutselig kan bli et mediemonopol

 

Steve Jobs hadde kanskje en plan

Men det er vel i stiveste laget å tiltenke ham full bevissthet for et par, tre år siden – om hva kombinasjonen iPod-suksessen og årets lanseringer legger grunnlaget for. Dog vil alle som har levet tett innpå utviklingen i dataverdenen i ca. 30 år, fra mikromaskinenes første dager til Mac mini (som Steve Jobs og undertegnede), forlengst ha konstatert hegemoniet til de lange utviklingslinjer – som rett og slett bare har med nye generasjoner mennesker å gjøre, hverken med mikroprosesseorteknologi eller dataprogramvare. Det er i 30-årsperspektivet man ser de store bølgene, som legger flate de tidvise gigantene i databransjen, som for eksempel IBM og snart Microsoft.

Enkelte tunge avispublikasjoner i utlandet lufter i disse dager tanken om et truet Microsoft forsiktig. Men stort sett tar årets økede oppmerksomhet rundt Apple fortsatt i hovedsak fatt trendnyhet og økonomi: Den formidable suksessen til iPod - og de gode regnskapstallene i selskapets siste kvartal.

For gamle Mac-entusiaster i datapressen, som nå i årevis har måttet vende denne plattformen ryggen, vil det nok også ta litt tid før generasjonsskiftet går oppp for dem.

Disse to karene, datapresseveteranene Odd Valmot og Toralv Østvang, så atskillig mer begeistrede ut på pressekonferansene til Apple før i tiden. Her med Mac mini i 33. etasje på Plaza mandag 25. januar.

Det de ser på har vært i kjømda lenge. Selv på tidlig 80-tall så alle mikromaskinentusiaster med framtidsperspektiv fram til en enkel, liten boks med "alt". Apple trakk likevel "kuben" raskt tilbake, kanskje for å vente på en pris lav nok til å vippe ut tastatur-, mus- og skjerm-kabler fra Windowsboksen.

Danske Erik Stannow er Apples markedssjef i Europa. Her viser han fram Mac mini på pressekonferansen.
– Generasjonsaspektet er i høyste grad på Apples dagsorden, svarte han på tankene som er presentert over.

phb 27. januar 2005

Apple-nyhetene i 2002

Apple før 2002.

Til sidetopp
FORLAGET FRITT OG VILT, Rundenveien 50, 2760 Brandbu, Telefon +47 61 32 75 20