NYTT PÅ NETT

Denne siden er sist oppdatert: 24. juli 2002

   

Fritt og vilt
STARTSIDE

FORLAGET
SYPHILIA
FEMTE STATSMAKT
GALLERI

ENGLISH


 

PLAKAT FOR NEDLASTING

Presseomtale

Bokhandlere som har Kongelig slaveleir

 

 

 

 

Kongobølgen fortsetter på Fritt og vilts nettsted, blant annet med flere fotos og flere navn enn i boken.


24.07.2002:
«Ein ungdom sin lagnad»
Øyvind Bakke fra Herøy kommune på Sunnmøre

07.07.2002:
Da kong Leopold II kom gående til Porsgrunn

28.06.2002:
Ny liste over norske kongofarere, nå med 187 navn!


Da Leopold kom gående til Porsgrunn

Kong Leopold II av Belgia besøkte Porsgrunn i 1904. … da han hadde «bygd» seg opp en milliardformue og det gikk for fullt med inntjeningen i Kongo. Slaveriet var på det grusomste og hadde allerede møtt sterk kritikk.

Porsgrunn bibliotek skriver:
«Denne gang ble [det] Vestsiden som fikk mest glede av besøket. Kongen hadde passert Skien og gikk til fots derfra til Vestsiden.» (På vestsiden av Skienselva, motsatt side av der jernbanen mellom Skien og Porsgrun går, en strekning på ca. 7 km.)

«Kong Leopold kom den gang til landet med sin yacht "Alberta". Den ankret opp på reden her, mens kongen hadde gått i land et annet sted i landet og var bl.a. i Skien. Ryktene i Porsgrunn fortalte at kongen ville komme med ettermiddagstoget fra Skien. Dette hadde lokket mange folk til jernbanestasjon, kan man tenke seg. Men et rykte fortalte også at kongen ikke ville komme med toget, men derimot komme spaserende fra Skien. Dette rykte trodde man ikke på og at det var en anseelig og forventningsfull menneskemengde som så toget stoppe. Der var ingen konge og så gikk alle til Vestsiden for å se om han kom gående. Riktig nok, en syklist kom hesblesende og fortalte at nå passerte kongen Bjørndalen. Grenmar forteller bl.a. om inntoget: Kl. 534 kom kongen - en høi staut Skikkelse - iført Spadserdragt og almindelig Skyggelue - med venstre Haand i sin adjutants Arm samt Konsul Fredrik Hansen ved sin side. (Konsul Hansen var Belgisk konsul for distriktet. I følge var også generalkonsul Andword f: Oslo. Kongen yndet å spasere skjøndt han hadde dårlig tid.

De spaserede nedover Kirkegaden og to Konstabler marscherede frem for at holde Gaden ryddig. Det var en smule Komik over det eiendommelige konglig Indtog - det første Kongebesøg i Vestre Porsgrund. Ved Torvet svingde Følget nedover Storgaden, hvor et litet Holdt gjordes ved Brogadens begyndel idet Konsulen forhørte sig nærmere om hvor det var best at foretage Indskibning. Beriget med denne viden forsattes Toget stadig blev større og større, ned til den nye Havnekai hvor Kongen ankom kl. 6. Fra Yachten gaves strax Signal til Dampbarkassen som laa og ventede ved den øvre brygge, og derfor satte fuld Stim paa for hurtigst mulig at optage Kongen og hans Følge som derpaa strax steg ombord og overførtes til Yachten. Saa snart han var ombord blev det Belgiske Flag heist til tops medens det engelske Yachflag fremdeles vaiede paa Akterstangen. Dermed var det første kongebesøg paa Vestsiden tilende. Og dagen efter kl. 7 forlot fyrsteskibet Porsgrund, boud for Kristiania -. Manskapet hadde forøvrig landlov om kvelden og det minnes måskje en eller annen i satt alder?

Under kongebesøket "kapseisede" en forøvrig en jolle på elva. Alle ombord, 5 Porsgrunds herrer styrtet i vandet. Fire av dem ble reddet av Kongens dampbarkasse, mens den femte av en kraftig arm ble heiset over esinga på en pram. » Kilde: Porsgrunn bibliotek

 
       

 


     
Til sidetopp