Fritt og vilt
2006

 

Hei! Jeg er Kim Iseki. Jeg har skrevet romanen ”En av de beste” på Forlaget Fritt og vilt. Mer får du ikke vite om meg. Jeg kan si litt om hvorfor:

  • Det å skrive bøker er et voldsomt konsentrasjonskrevende og ensomt arbeid. Man blir litt ”rar”, trenger tid til å tenke, trenger å være i fred, særlig når man driver og brygger på en bok.
  • Det å opptre i offentligheten er det motsatte av alt dette. Man skal komme rett fra frisørsalongen og te seg strålende naturlig på tv-programmer og andre arrangementer som forlaget presser en til å delta i, bare for at de skal selge noen eksemplarer ekstra.
  • Det er blitt verre og verre. Hele kulturlivet dreier seg i dag bare om hvilke kjente personer som har skrevet ditt og datt, ikke hva som står i bøkene.
  • Jeg har tenkt å skrive flere bøker. Jeg har tenkt å fortelle flere historier som ikke er fortalt før. Jeg har tenkt å gi deg litt av hvert å tenke på. For at det skal være mulig, kan du dessverre ikke få se meg på tv.
HELTER OG SKURKER: ”En av de beste” er den første romanen jeg har skrevet. Jeg håper du leser den. Jeg vet at du får mye å tenke på hvis du leser den. Jeg tror at de opplevelsene du får, er fine.
     Jeg vet imidlertid også at ikke alle liker denne boka. Noen opplever et veldig ubehag. Det er de som føler seg truffet.
     La meg forklare: I alle bøker er det helter og skurker. Skurkene i denne boka er i slekt med en del nålevende personer, og disse vil føle seg, hva skal jeg si, ”overvåket”. Ingen liker å bli overvåket. På den annen side: Det er slik litteraturen er. Jeg kunne ha falt for fristelsen til å si det samme som de som setter opp webkameraer: ”Hva er problemet? De som ikke har noe på samvittigheten, har da ingen ting å frykte.” Jeg vil ikke si det. Jeg forstår dem som føler seg truffet. Men alle historier har skurker. Og de som oppdager at skurken er dem selv, vil jo ikke akkurat løpe rundt og reklamere for boka.

HVORFOR AKKURAT DETTE FORLAGET? Noen har spekulert i hvilke forfattere som vil utgi bok på et så lite forlag. Det kan være mange grunner til det. Det var et stort forlag som ville utgi boka først, men de somlet, de ville ta fra meg kontrollen med mitt eget produkt, de ville det ene, så ville de det andre, og til slutt mistet jeg tålmodigheten med dem og endte opp på et lite forlag med profesjonelle forlagsfolk som respekterer forfatteren og ikke klusser med bokas karakter. Jeg kjente forsåvidt folkene der fra før. I forlaget har jeg fått den hjelpen jeg har bedt om, punktum. Jeg kan bare anbefale Fritt og vilt til alle seriøse forfattere. De er uvanlig gode på både redaksjon og produksjon. Opplagene blir kanskje ikke så høye, men det er jo ettertiden man skriver for, mer enn nåtiden.

En av de beste blogg