HELSE & MILJØ  

Fritt og vilt
STARTSIDE

FORLAGET
SYPHILIA
FEMTE STATSMAKT
GALLERI

ENGLISH


 
  11.12.01
   
TEMASIDER (knipper)

Nettikk
Redaksjonell etikk i nettredaksjoner – derfor «nettikk»

Modellmaktverktøy. Verktøy som gjør det mulig for oss som journalister å åpne og sammenstille kildene på nettet

Bokbransjens kannibaler:
Bokklubbeierne

Amerikaniseringen av norsk presse
«Avis etter pølsebodprinsippet» og Aftenposten - en gratisavis

«DubyaWatch»
USAs nye president og journalistikken i de amerikanske mediene

HELSE & MILJØ
Norges beste nettsted på
medisinsk info m.m.

NRKs krampetrekninger
før NRK-lisensens fall

Monsteret Microsoft:
lurer penger fra en hel verden og får utdankede nasjoner og teleselskaper til å gi labb

E-bok
Mange slags rare kjøredoninger fantes det også i bilens barndom

Mac er bedre
...enn Windows. Få syn for saken

BØRS og katedral
Journalisters tynnslitte troverdighet

Web-TV – starten på global stalinisme
Hvordan et programvaremonopol plutselig kan bli et mediemonopol

 

Homeopati snart stuerent?

Alle som har vært litt flaue over å bruke homeopatiske midler fordi ingen kan forklare hvorfor de virker, kan snart puste lettet ut. En forskergruppe i Sør-Korea har oppdaget noe som New Scientist hevder er intet mindre enn en ny dimensjon når det gjelder oppløsning av stoffer i vann. Og det er nettopp slik homeopatiske midler blir laget.

Det viser seg, sier sørkoreanerne, at når konsentrasjonen i vannoppløsningene kommer ned på molekylnivå, er det en del molekyler som velger å klumpe seg sammen istedenfor å spre seg maksimalt som alle har trodd. Hvordan molekylene oppfører seg, har blant annet sammenheng med startkonsentrasjonen, og det hele fungerer dessuten bare i polære oppløsninger som vann. Resultatet ligner mye på det fenomenet som homeopatene aldri har greid å forklare med annet enn at vann har en slags "hukommelse". Koreanernes funn er bekreftet og dobbeltbekreftet. Noen oppfatter det som en seier for homeopatien, mens andre rister på hodet og nøyer seg med å stadfeste at vann er vanskelige greier. 11.12.2001 sph

Nytt om SVARTEDAUEN:

Det var likevel ikke byllepest som forårsaket den store epidemien på 1300-tallet som feide vekk en tredjedel av Europas befolkning. To britiske forskere har nå utelukket denne teorien. I stedet peker de på Ebola-viruset som hovedmistenkt. Foreløpig har de ikke vunnet tilslutning i fagmiljøet for fagmiljøet har ikke satt seg inn i forskningen deres. Den fremkommer i boken "Biology of Plagues" og utkom tidligere i år. (New Scientist) 08.12.2001 sph

Heia Danmark

Danmarks 20 millioner svin har fra nyttår sluppet å bli fôret med vekstfremmende antibiotika - og det har ikke hatt noen negative bivirkninger. Men foreløpig er det små sjanser for at resten av Europa følger Danmarks eksempel. Det koster dansk landbruk bare en tier mer per gris å la dem vokse mer naturlig. Men det er for mye for svineoppdrettere andre steder i Europa, som ofte taper så mye som en hundrelapp på hver eneste gris takket være dårlige tider for svinekjøtt. Derfor ser EU-bøndene på det danske tiltaket som rene salgstriks. (New Scientist) 04.12.2001 sph

Fars feil

Så mange som 27% av alle schizofrene kan takke sin fars høye alder for sin sykdom, hevder forskere ifølge Archives of General Psychiatry.

Hvis din far var over 50 år da du ble født, har du tre ganger så høy risiko for å utvikle schizofreni som hvis han var 25 år eller yngre. 06.09.01 sph

Søppeltrøbbel

Kildesortering av avfall kan være direkte farlig. Nederlandske forskere hevder nå (New Scientist) at de kulturene av bakterier og muggsopp som utvikler seg ekstra frodig når organisk avfall får råtne i fred for seg selv istedenfor å bli blandet med annet søppel, forverrer inneklimaet så mye at det bl.a. merkbart øker faren for astmaanfall.

Mengden av endotoksiner i luften var tre ganger høyere i husholdninger der separat avfall var blitt stående i en uke, enn i husholdninger med blandingsavfall. Forskjellen i muggsoppnivå var enda høyere.

De aller verste forholdene fant man i hjem der det i tillegg til separat avfall var mye gulvtepper - tradisjonelle støvsamlere. Der var mengden av både endotoksiner og muggsopp 25-840 ganger høyere enn i renere hjem med blandingsavfall!

Løsningen, sier forskerne, kan være å la søppeldunkene stå ute. Ikke så lett i moderne byhusholdninger.
04.09.01 sph

Flått på nett

Her kommer litt du-journalistikk! Fritt og vilt har fått flått, og i den anledning har vi sett oss litt omkring på nettet etter informasjon om hvordan man kan behandle seg selv og unngå konsekvensene av den fryktinngytende borrelia-infeksjonen. Her er resultatet:

Beste opplysningsside om flått hadde KÅRE NESHEIM, lektor ved Åsane gymnas og ambulansepersonell og førstehjelpsinstruktør i Røde Kors. Meget oversiktlig side med greie og åpenbart fornuftige opplysninger og råd. (http://home.online.no/~kneshei/flatt.htm)

Fra hovedsiden hans (http://home.online.no/~kneshei) finner man også en fabelaktig side med linker til alt som er av medisinske nettsteder, der han har satt merke ved sine egne favoritter. Dessuten får man se fine bilder av ambulansebiler. Et strålende eksempel på at man ikke trenger å være verken lege eller journalist for å servere det beste helsestoffet på nett!

På en god annenplass kommer HelseNett (http://www.nelsenett.no/2_21/overse23.htm). Derfra var det riktignok en link som ikke virket; det kan skyldes dårlig oppdatering, som er et vanlig problem ved mange nettsteder. HelseNett eies av Lægeforeningen, Apotekerforeningen og MedNet AS i fellesskap, og har lange lister av bidragsytere og tilsynelatende meget grei og åpen informasjon om det meste.

Dårligst av dem vi så på var den ellers nokså oppskrytte Doktor Online (http://doktoronline.no). De presenterte altfor kortfattede og tildels feilaktige opplysninger, og hele nettstedet oser av legearroganse. Fritt og vilt fant ikke en eneste opplysning av verdi, heller ikke om andre sykdommer som vi sjekket omtalene av.

Hva ingen av dem fortalte

Her er forøvrig de opplysningene om flått vi samlet inn andre steder og ikke fant på nettet:

Hvor
Mellom 5% og 30% flått bærer med seg borrelia-bakterien; flest mellom Larvik og Tvedestrand, med en absolutt topp på Langøya tvers overfor Langesund (mot øst), der det kan være direkte farlig å gå tur. Ellers i landet er borrelia-forekomsten nokså lav.

Symptom
Det første synlige symptomet på borrelia er en rød ring rundt flåtten med et hvitt felt innenfor. Faktisk er borrelia-infeksjon en tvillingbror til syfilis!! og symptomer og sykdomsutvikling er identisk.

Kur
Det betyr at hvis man oppdager infeksjonen i tide, lar den seg lett fjerne med en enkel penicillin-kur. Oppdager man den først i senere stadier, kan den forsåvidt også fjernes med penicillin, men det må svære og intravenøse doser til.

Om flåttfjerning: Konsulter Kåre Nesheim.

01.08.2001

sph

 

Til sidetopp
FORLAGET FRITT OG VILT, Grønsundåsen 55, 1394 Nesbru, Telefon +47 66 85 90 40